20 juni 2024

Hormoon Geheim

De medische geheimen over hormonen

Hoe kan een lactatiekundige jou helpen?

Voor heel wat mama’s geldt dat ze er graag voor kiezen om hun kindje borstvoeding te geven. Dat is natuurlijk een geweldig idee, want er zijn behoorlijk wat voordelen aan verbonden. Dit gezegd hebbende is het zo dat het geven van borstvoeding in de praktijk lang niet altijd even voor de hand liggend is, integendeel. Er zijn dan ook heel wat vrouwen die hier de nodige problemen mee ondervinden. Zou jij toch graag borstvoeding willen geven aan je kindje, maar kan je wel wat tips of hulp gebruiken? Dan is een beroep doen op een zogenaamde lactatiekundige altijd interessant.  Hoe deze expert jou precies kan helpen laten we je graag ontdekken hier op deze pagina!

Wanneer doe je een beroep op een lactatiekundige?

Tijdens de zogenaamde kraamweek zal je van de kraamverzorgende uitleg krijgen over borstvoeding. Niet zelden blijkt dit voldoende te zijn om de borstvoeding te kunnen opstarten. In bepaalde gevallen is dat echter niet zo en is er sprake van problemen met het voeden. Een beroep doen op de diensten van een lactatiekundige kan interessant zijn in de volgende situaties: 

  • Wanneer je een borstoperatie hebt gehad;
  • Indien je baby over een aangeboren afwijking beschikt waardoor voeden moeilijk gaat;
  • Wanneer je kleintje een prematuur is; 
  • Wanneer er gebruik wordt gemaakt van medicatie die de borstvoeding bemoeilijkt;
  • Indien je gebruik wil maken van een zogenaamd tepelhoedje; 
  • Bij een meerling;

Het is best mogelijk dat je in eerste instantie geen beroep hoeft te doen op een lactatiekundige, maar dit pas later komt. Op dit vlak kan je bijvoorbeeld denken aan het ontstaan van zogenaamde tepelkloven of wanneer er sprake is van een borstontsteking. Ook bij een lagere melkproductie kan het een vereiste zijn om een lactatiekundige te contacteren.

Hoe kan een lactatiekundige jou precies helpen?

Voor een lactatiekundige geldt dat zij een deskundige is op het gebied van borstvoeding. Deze expert kan je bijstand verlenen bij verschillende problemen met betrekking tot het voeden van je kindje. Bovendien is het zo dat je bij haar eveneens terecht kan voor algemeen advies evenals tips met betrekking tot borstvoeding. Voor heel wat vrouwen die problemen ondervinden met het geven van borstvoeding geldt dat zij het doorgaans behoorlijk lang uitstellen voordat je een arts gaat contacteren. Toch is het belangrijk om dit zo snel mogelijk te doen. Dit niet in het minst voor je eigen comfort. Ben jij dus met andere woorden ook één van de vele vrouwen die een bepaald probleem ondervindt tijdens het geven van borstvoeding? Dan is het contacteren van een lactatiekundige zeker en vast iets wat je zou kunnen overwegen. Zo help je de problemen die je ervaart snel de wereld uit.

Lunavi – Verzorging van moeder en baby

Worden de kosten vergoed door de basisverzekering?

De kosten die je moet betalen voor de zogenaamde lactatiekundige worden niet vergoed vanuit de verplichte basisverzekering. Beschik je over een aanvullende verzekering? Dan is de kans groot dat de kosten voor de lactatiedeskundige wel worden vergoed. In ieder geval spreekt het voor zich dat je dit altijd eerst even grondig moet controleren aan de hand van de geldende polisvoorwaarden.