18 juli 2024

Hormoon Geheim

De medische geheimen over hormonen

Erectieproblemen, op te lossen op diverse manieren 

Voor mannen kunnen erectieproblemen verschrikkelijk zijn. Zowel psychisch als lichamelijk kan het grote impact hebben als het niet meer lukt om seks te hebben. Mannen hebben het gevoel te moeten presteren en doordat er geen erectie ontstaat, kan dit aanvoelen als falen. Je kunt in een vicieuze cirkel belanden waar moeilijk uit te komen is. Gelukkig zijn er verschillende oplossingen mogelijk.

Wat is een erectieprobleem? 

Wanneer het niet meer lukt om, tijdens een seksuele prikkel, een erectie te krijgen of wanneer deze erectie maar heel kort aanhoudt, kan dit worden benoemd als erectieprobleem, of erectiele disfunctie. De zwellichamen in de penis vullen zich niet voldoende meer met bloed waardoor de penis niet stijf wordt en/of blijft. Dit kan door de man worden gezien als falen of niet naar behoren kunnen presteren, waardoor naast fysiek ongemak ook psychisch ongemak ontstaat. Het is normaal dat wanneer je ouder wordt, dit wat vaker voorkomt, maar als het een structureel probleem wordt en het je belemmerd in je dagelijks leven, is het tijd om actie te ondernemen.

Verschillende probleem gebieden

Allereerst is het essentieel om uit te zoeken waar het probleem precies ligt. Het kan een lichamelijk of psychisch probleem zijn. Een ongezonde leefstijl, bijvoorbeeld roken, overgewicht of veel stress, kan grote invloed hebben, maar ook slechte nachtrust, een relatie die niet goed loopt of een nieuwe baan kunnen meewegen. Soms ligt het aan een bepaalde periode in je leven waarin emoties of zogenaamde life events plaatsvinden. Dit zijn zeer belangrijke gebeurtenissen in iemands leven, zoals een verhuizing, het krijgen van een kind of het wegvallen van een dierbare. Wanneer de rust weer terug keert kan het zijn dat het erectieprobleem ook weer verdwijnt. Wanneer het erectieprobleem een langdurig psychische oorzaak heeft, is het zaak om psychische hulp te zoeken.

Als je last hebt van erectieproblemen, kun je naar de huisarts gaan om zo te bepalen waar het probleem precies ligt. Samen met hem of haar kun je verschillende oorzaken uitsluiten. Dit is de eerste stap van het oplossen van het probleem. Soms kan het probleem zo simpel zijn als een te hoog cholesterol. Dit is makkelijk te achterhalen samen met je huisarts. Een cholesterolverlagend dieet kan het probleem dan al verhelpen.

Een psychische oorzaak of testosteron te kort?

testosteron

In veertig procent van de gevallen blijkt het zo te zijn dat de erectieproblemen een psychische oorzaak hebben. Voor mannen kan het voelen als falen als ze geen erectie kunnen krijgen. Er kan, door het gevoel te hebben te moeten presteren, een bepaalde faalangst ontstaan. Hierdoor wordt de druk steeds hoger en de kans groter dat de erectie uitblijft.

Wanneer het probleem een psychische oorzaak blijkt te hebben, is het heel belangrijk te beseffen dat seks niet om presteren draait, maar om wederzijds plezier. Mensen hebben seks omdat ze het fijn en leuk hebben, niet om datgene dat er gepresteerd wordt. Wanneer er meer ontspannen omgegaan wordt met seks en de eventuele uitblijvende erectie, is de kans groot dat de erectieproblemen minder zullen worden of zelfs helemaal zullen verdwijnen. Als andere psychische problemen ten grondslag liggen aan de erectiestoornis kan het verstandig zijn om naar de huisarts te gaan en je eventueel te laten doorsturen naar een therapeut. Samen met hem of haar kun je dan werken aan de werkelijke oorzaak van de erectieproblemen.

Een erectiepil kan tijdelijk een oplossing bieden. Zo’n pil zorgt ervoor dat de penis weer erect kan raken wanneer er sprake is van seksuele opwinding. Soms kan dit een goede oplossing zijn om uit de vicieuze cirkel te komen en de faalangst te overwinnen. Toch is dit geen echte oplossing maar een tijdelijke, beter is het om te kijken naar de onderliggende problemen en deze aan te pakken.

Kortom: probeer uit te vinden waar de erectieproblemen precies vandaan komen en probeer ze met de juiste aanpak op te lossen. Soms kan een beetje ontspanning en wat wederzijds begrip al heel veel doen.

Lees ook:

www.erectiestoornis.nl
www.testosteronkopen.com
www.thuisarts.nl