20 juni 2024

Hormoon Geheim

De medische geheimen over hormonen

Cherry Angioma

Cherry Angioma

Cherry Angioma: wat is het en wat doe je eraan?

Cherry Angioma’s, ook wel bekend als Campbell de Morgan-vlekken, zijn goedaardige huidtumoren die vaak voorkomen bij mensen van middelbare leeftijd of ouder. Ze verschijnen als kleine, rode bultjes op de huid en kunnen variëren in grootte van een speldenknop tot enkele millimeters. Hoewel deze soort huidgroei over het algemeen onschadelijk is, willen sommige mensen ze misschien toch verwijderen om cosmetische redenen of vanwege het ongemak. Lees hieronder meer over Cherry Angioma en wat je eraan kunt doen.

Wat veroorzaakt Cherry Angioma’s?

De exacte oorzaak van Cherry Angioma’s is nog niet volledig begrepen en/of bekend. Erfelijkheid, blootstelling aan bepaalde chemicaliën, zwangerschap en leeftijd lijken allemaal een rol te spelen. Ze ontstaan door de ophoping van kleine bloedvaten nabij het huidoppervlak.

Hoe zien Cherry Angioma vlekken eruit?

Cherry Angioma vlekken hebben een helderrode kleur. Daardoor lijken ze een beetje op kersen. Ook omdat ze een gladde, bolle vorm hebben. En vandaar ook de naam ‘cherry’ (kers). Ze kunnen op elk deel van het lichaam voorkomen en variëren in aantal afhankelijk van genetische en omgevingsfactoren.

Behandelingsmogelijkheden

  • Electrocautery: een veelgebruikte methode waarbij een elektrische stroom wordt gebruikt om de angioma te verwijderen.
  • Rosacea laserbehandeling: laserstralen kunnen de bloedvaten in de angioma afdichten, waardoor de groei wordt verminderd.
  • Cryotherapie: door bevriezing met vloeibare stikstof kan de angioma worden verwijderd.
  • Chirurgische verwijdering: in sommige gevallen kan een arts ervoor kiezen om de Cherry Angioma chirurgisch te verwijderen.

Wat kun je zelf doen?

Als je ervoor kiest om Cherry Angioma’s niet te verwijderen, zijn er geen specifieke zelfzorgmaatregelen nodig. Het is echter essentieel om veranderingen in grootte, vorm, kleur of symptomen zoals bloeden op te merken, omdat dit medische aandacht kan vereisen. Belangrijk! Het is wel belangrijk op te merken dat, hoewel Cherry Angioma’s goedaardig zijn, het altijd raadzaam is om een dermatoloog te raadplegen, voordat je besluit over een behandeling. De keuze voor behandeling hangt vaak af van de grootte, locatie en persoonlijke voorkeur. Het begrijpen van Cherry Angioma’s en de beschikbare behandelingsmogelijkheden kan je helpen weloverwogen beslissingen te nemen met betrekking tot jouw huidgezondheid. Ben je overigens goed verzekerd? Lees hier meer over een zorgverzekering vergelijken en afsluiten.