21 november 2024

Hormoon Geheim

De medische geheimen over hormonen

Hormonen in balans krijgen

HORMONEN IN BALANS, JE LEVEN IN BALANS

We weten allemaal best wel dat hormonen een belangrijke rol spelen in ons lichamelijk en geestelijk welzijn. Maar wat zijn hormonen eigenlijk precies, hoe werken ze en waarom zijn ze van zulk wezenlijk belang? Je zou bijna kunnen stellen: als je hormonen uit balans zijn, is je leven uit balans, en omgekeerd! Tijd om eens in te zoemen op je hormonen en op het geheim van hormonen in balans.

Hormonen in balans

Het woord is zo bekend, maar ik moest eerlijk bekennen dat ik eigenlijk geen flauw benul had van wat hormonen nu eigenlijk zijn. Een snelle zoektocht op het virtuele net leert me dat hormonen een soort stofjes zijn die fungeren als boodschappers die van invloed zijn of zelfs direct verantwoordelijk zijn voor allerlei processen in ons lichaam. Als een hormoon in contact komt met een ‘receptor’, een soort ontvanger dus, van een orgaan, dan treedt een bepaald proces in werking. Het meest bekend zijn wat dat betreft natuurlijk de hormonale processen die te maken hebben met de geslachtsorganen, menstruatie en zwangerschap. Maar er is meer! Het begint me nu ook duidelijk te worden waarom hormonen in balans zo belangrijk is voor ons functioneren en welbevinden.

Hormonen zijn gevoelige ‘beestjes’ (het zijn uiteraard geen echte beestjes). Er kan van alles spelen in het lichaam wat de werking van hormonen kan verstoren. En ook veel externe factoren hebben invloed op of je hormonen in balans zijn. Vooral voeding is een ontzettend belangrijk terrein waardoor hormonen beïnvloed worden. Giftige stoffen, of stoffen die het lichaam als zodanig ervaart, zoals bijvoorbeeld E-nummers, schijnen van invloed te zijn. En daarnaast stress en gebrek aan lichaamsbeweging! Met stip op nummer 1 als het gaat om onze gezondheid: voedsel, stress en lichaamsbeweging. En dat heeft dus alles te maken met de werking van hormonen, begrijp ik.

Hormonen in balans krijgenHet lijkt allemaal nogal fragiel, dat hele hormoonstelsel, en als je verschillende informatiebronnen erop nakijkt zou je de indruk kunnen krijgen dat je door de bomen het bos niet meer kunt zien. Maar in de praktijk komen een paar basisregels telkens weer terug: let op gezond voedsel en op regelmatige lichaamsbeweging en niet teveel stress. Maar alles met mate en vooral niet te eenzijdig. Zo is te veel en eenzijdig sporten helemaal niet gunstig voor onze hormoonhuishouding. Weer wat geleerd, hou ik het lekker bij een paar keer fietsen en wandelen per week!

DOWNLOAD HIER HET BOEK HORMOONGEHEIMEN!!!