18 juli 2024

Hormoon Geheim

De medische geheimen over hormonen

zorg op afstand

Zorg op afstand

Als zorgverlener besparen op tijd en kosten? Verleen ook zorg op afstand

De laatste jaren is het verlenen van zorg op afstand langzaam maar zeker steeds populairder geworden. Bij zorg op afstand moet je ervan uitgaan dat de patiënt gewoon thuis zit en vanuit huis een telefoongesprek, een live chat of een videogesprek heeft met de zorgdeskundige. Deze vorm van zorg kan door elke verlener van zorg worden gegeven, al moet er dan wel bij worden gezegd dat vooral zorg waarbij geen hoge spoed komt kijken hiervoor in aanmerking komt. Hoe dan ook, sinds het uitbreken van de coronapandemie zijn de vraag naar en het aanbod van zorg op afstand logischerwijs flink toegenomen. Bij steeds meer zorgverleners behoort dit nu dan ook tot de mogelijkheden, en het ligt in de lijn der verwachting dat deze vraag niet snel meer zal dalen. 

Voor een zorgverlener houdt deze gedeeltelijke omslag natuurlijk wel consequenties in. Zo moet de ICT erop zijn uitgerust dat deze vorm van zorg daadwerkelijk verleend kan worden. Alleen wanneer de techniek hierachter goed functioneert kunnen immers kosten en tijd worden bespaard en patiënten naar tevredenheid worden geholpen. De voordelen die zorg op afstand dan kan bieden zijn niet gering. Hieronder lees je er meer over, waarna je ook kunt lezen welke vormen van zorg vooral in aanmerking komen voor dit type van zorg verlenen.

zorg op afstand

De voordelen van zorg op afstand op een rijtje

Ten opzichte van de conventionele manier van het verlenen van zorg biedt zorg op afstand de volgende voordelen:

 • De patiënt hoeft niet te reizen om de gevraagde zorg te ontvangen. Zeker als het om een relatief consult gaat kan dat met gemak even tussendoor. Je hoeft er dan ook geen vrije uren op het werk voor op te nemen.
 • Zorg op afstand kan goedkoper aangeboden worden dan wanneer je zorg op de ouderwetse manier verleent.
 • Het verlenen van digitale zorg kan, als het op de goede manier wordt uitgevoerd, een hoop tijd besparen. Dat is een enorm voordeel voor zorgmedewerkers die bijna constant onder een hoge tijdsdruk werken.
 • Mede dankzij de hierboven genoemde aspecten is zorg op afstand voor de patiënt toegankelijker.

Welke vormen van zorg kunnen op afstand worden verleend?

Er zijn verschillende vormen van zorg die uitstekend op afstand kunnen worden verleend. Denk hierbij maar aan de volgende voorbeelden:

 • Bij niet-spoedeisende behandelingen van diabetespatiënten. Zolang het goed gaat met dergelijke patiënten kunnen er met hen prima periodieke videogesprekken worden ingepland om bijvoorbeeld de actuele bloedwaarden te bespreken.
 • Het verlenen van psychische zorg.
 • Het bespreken van de resultaten van een bloedonderzoek.
 • Het geven van de mogelijkheid om allerhande vragen te stellen over een bepaald medisch onderwerp.
 • Er kan via een videogesprek worden bepaald of bij een patiënt zorg op afstand kan volstaan of dat deze patiënt toch beter op fysiek consult kan komen.
 • Een intakegesprek bij een nieuwe huisarts.
 • Voor het dienen als middel voor mensen die simpelweg even bij iemand hun ei kwijt moeten en hun frustraties moeten uiten.