30 mei 2024

Hormoon Geheim

De medische geheimen over hormonen

Wat is een medicijnverslaving en hoe kom je er van af?

Een drugsverslaving is een toestand waarbij je een sterke behoefte voelt om drugs te nemen, ook al kan dat schadelijk zijn voor je gezondheid. Drugsverslaving kan leiden tot ernstige problemen en kan zelfs levensbedreigend zijn.

Als u verslaafd bent aan drugs, vindt u het misschien moeilijk om zelf te stoppen. Maar er is hulp beschikbaar. Behandeling voor drugsverslaving omvat meestal counseling, medicatie en andere ondersteunende diensten. Met behandeling kun je leren hoe je je drugsgebruik onder controle kunt houden en een gezond, productief leven kunt leiden. Hieronder vertellen wij er meer over:

Wat is een medicijnverslaving?

Er is sprake van een medicijnverslaving als u niet kunt stoppen met het nemen van een drug, ook al brengt het u schade toe. Je kunt het gevoel hebben dat je de drug nodig hebt om met je problemen om te gaan. Of je neemt het alleen voor het gevoel dat het veroorzaakt.

Na verloop van tijd hebt u steeds meer van de drug nodig om hetzelfde effect te krijgen. Dit wordt tolerantie genoemd. Bij tolerantie nemen mensen vaak grotere doses drugs dan ze oorspronkelijk deden. Tolerantie kan leiden tot verslaving.

Mensen met een drugsverslaving kunnen hun drang om het middel te blijven gebruiken niet beheersen, hoeveel schade het ook veroorzaakt. Ze kunnen andere activiteiten opgeven waar ze ooit van genoten, zoals naar het werk gaan of tijd doorbrengen met vrienden en familie, alleen maar om meer van de drug te krijgen.

Wat oorzaken van drugsverslaving?

Drugsverslaving is een complexe ziekte. Er is niet één oorzaak. Het begint vaak met experimenteren tijdens de tienerjaren of in de jong volwassenheid. Voor sommige mensen kan het gebruik van drugs leiden tot een verslaving. Maar bij anderen blijft het drugsgebruik onder controle.

Bepaalde factoren kunnen uw risico op drugsverslaving vergroten:

Familiegeschiedenis

Als je een naast familielid hebt, zoals een ouder of grootouder, die een verslaving heeft gehad, is de kans groter dat je zelf ook een verslaving ontwikkelt.

Geestelijke gezondheidsproblemen

Geestelijke gezondheidsproblemen zoals depressie, angst of posttraumatische stressstoornis (PTSS) kunnen je kwetsbaarder maken voor verslaving.

Traumatische ervaringen

Traumatische ervaringen zoals misbruik, geweld of verwaarlozing kunnen ook je kwetsbaarder maken voor verslaving.

Hoe wordt medicijnverslaving behandeld?

De behandeling van drugsverslaving omvat vaak counseling, medicatie en andere ondersteunende diensten. Het is belangrijk om een behandelingsprogramma te vinden dat geschikt is voor jou.

Het kan zijn dat je verschillende behandelingen moet proberen voordat je er een vindt die voor jou werkt. Sommige mensen met een drugsverslaving herstellen op eigen kracht zonder behandeling. Maar de meeste mensen hebben professionele hulp nodig om beter te worden.

Met behandeling kunt u leren hoe u uw drugsgebruik onder controle kunt houden en een gezond, productief leven kunt leiden.

Bron: https://www.cacnverslavingszorg.nl/