20 juni 2024

Hormoon Geheim

De medische geheimen over hormonen

Oogaandoeningen

Oogaandoeningen

Welke behandeling is geschikt voor keratoconus?

Keratoconus is een oogaandoening die het hoornvlies aantast, waardoor het dunner en kegelvormig wordt. Dit kan leiden tot wazig zicht, vervorming van het beeld en gevoeligheid voor licht. Gelukkig zijn er inmiddels verschillende behandelingen beschikbaar die kunnen helpen het zicht van patiënten met keratoconus te verbeteren. Lees hieronder meer over de meest gebruikte behandelingen van keratoconus inclusief de voordelen en mogelijke risico’s. Dan weet je alles wat je moet weten over deze oogaandoening.

Contactlenzen

Wie een milde tot matige vorm van keratoconus heeft, is meestal wel geholpen met contactlenzen. Dat zijn geen gewone contactlenzen, maar bijvoorbeeld vormstabiele lenzen of sclerale lenzen. Die helpen hoornvlies weer in de juiste vorm te brengen. Ze zorgen voor een gelijkmatige verdeling van het licht op het netvlies met scherper zicht als resultaat. Hoewel niet iedereen direct staat te springen om het dragen van contactlenzen en wel wat aanpassing of gewenning vergt, bieden ze vaak wel een goede zichtcorrectie voor mensen met keratoconus. Een optometrist gespecialiseerd in keratoconus kan je helpen met deze speciale contactlenzen.

Crosslinking (CXL)

Crosslinking is een niet-chirurgische ingreep die de progressie van keratoconus moet stoppen. Tijdens deze behandeling wordt het hoornvlies behandeld met vitamine B2 en daarna blootgesteld aan ultraviolet licht. Zo worden de collageenvezels in het hoornvlies versterkt, waardoor het stabieler wordt en de voortgang van keratoconus wordt vertraagd.

Intracorneale ringsegmenten

Bij gevorderde keratoconus kan het plaatsen van intracorneale ringsegmenten worden overwogen. Deze kleine plastic ringetjes worden in het hoornvlies geplaatst om de vorm van het hoornvlies te verbeteren waardoor het zicht wordt gecorrigeerd. Ze kunnen het gebruik van contactlenzen verminderen of zelfs overbodig maken.

Hoornvliestransplantatie

In meer ernstige gevallen kan een hoornvliestransplantatie nodig zijn. Daarbij wordt het beschadigde hoornvlies vervangen door een gezond donorhoornvlies. Het is effectieve behandeling, maar die heeft wel een langere hersteltijd. Ook kan het risico’s met zich meebrengen, zoals afstoting van het donorweefsel.

Individuele behoefte

Graag willen we benadrukken dat de meest geschikte behandeling voor keratoconus volkomen afhangt van iemands persoonlijke behoeften en de ernst van de aandoening. Een oogonderzoek door een ervaren oogarts of optometrist met specialisatie in keratoconus is nodig om de juiste behandelingsoptie te bepalen. Meer blogs lezen over mensen en gezondheid? Klik hier voor ons blogoverzicht.