18 juli 2024

Hormoon Geheim

De medische geheimen over hormonen

fysiotherapeut Heemstede

Ideale gewicht berekenen doe je op deze manier 

Wanneer je in de winkel een bepaald voedingsproduct gaat kopen zal je daarbij altijd tot de vaststelling komen dat er een bepaalde hoeveelheid aan calorieën in terug te vinden is. Jouw ideale gewicht berekenen is een interessante en behoorlijk efficiënte manier om te bepalen over hoeveel calorieën iemand dient te beschikken. Vaak is het zo dat er op dit vlak wordt gezocht naar een bepaald bemiddelde dat kan worden aangehouden. Ondanks het feit dat het ergens logisch is dat dit gebeurt moet het gezegd dat dit absoluut niet interessant is. Er dient immers bij het berekenen van de caloriebehoefte altijd rekening te worden gehouden met de specifieke situatie van de persoon in kwestie. Alles wat je hierover graag zou willen weten ontdek je hieronder.

Waarom is jouw ideale gewicht berekenen zo belangrijk?

Veel mensen stellen zich in de praktijk de vraag wat jouw ideale gewicht berekenen nu precies zo interessant maakt. Dit is vooral van cruciaal belang omdat het essentieel kan zijn voor het bereiken evenals kunnen behouden van een echt gezond gewicht. In eerste instantie is het zo dat het merendeel van de mensen zich hierbij vooral baseren op het vastgestelde gemiddelde voor Nederland. 

Door het Nederlandse voedingscentrum werd eerder al bepaald dat er uit mag worden gegaan van een maximum van 2.500 Kcal per dag. Voor verschillende specialisten geldt evenwel dat ze kritiek hebben geuit op deze waarde. Dit niet in het minst omdat deze sterk afhankelijk is van persoon tot persoon. Iemand die bijvoorbeeld beschikt over een lengte van 160 centimeter die de hele dag achter de computer zit heeft dan ook behoeften aan een andere caloriebehoefte dan iemand die bijvoorbeeld topsporter is. In detail je ideale gewicht berekenen is dan ook in de praktijk zeer belangrijk te noemen. 

Hoe kan je zo’n berekening nu precies uitvoeren?

Het ideale gewicht berekenen is mogelijk op verschillende manieren. Het meest eenvoudig is het echter om gebruik te maken van een speciale calculator die daarvoor in het leven werd geroepen. Door een dergelijke calculator zal rekening worden gehouden met verschillende factoren zoals met name:

  1. Over welk geslacht je beschikt;
  2. Hoeveel kilogram je weegt;
  3. Over welke lengte je beschikt; 
  4. Hoe oud je bent;

Bovendien is het van jouw ideale gewicht berekenen eveneens altijd zeer belangrijk om voldoende aandacht te besteden aan de hoeveelheid aan fysieke inspanningen die je levert. De behoefte van iemand met een kantoorjob aan calorieën is namelijk anders dan de caloriebehoefte waar iemand over beschikt die bijvoorbeeld een (professionele) sporter is. 

Ook voor jou meer dan de moeite waard!

Veel mensen stellen zich in de praktijk vaak de vraag of het ideale gewicht berekenen voor hen nu wel of niet van belang is. We kunnen wat dat betreft eigenlijk alleen maar stellen dat dit doorgaans altijd het geval is. Zonder het goed en wel te beseffen is het namelijk zo dat veel mensen geconfronteerd worden met een compleet foutieve inname van het aantal benodigde (of niet benodigde) calorieën. Specifiek jouw ideale gewicht berekenen zorgt er in de praktijk voor dat je hier een glashelder beeld van kan krijgen. Deze is absoluut zeer belangrijk wanneer je niet voor vervelende verrassingen wil komen te staan.