18 juli 2024

Hormoon Geheim

De medische geheimen over hormonen

Het grote belang van lenzenvloeistof

Eén van de belangrijkste zaken waar je als lenzendrager gewend aan zal moeten worden is gebruikmaken van een bepaalde lenzenvloeistof. In eerste instantie lijkt dit misschien een beetje vervelend, maar je zal kunnen vaststellen dat dit na verloop van tijd een automatisme zal worden. Lenzenvloeistof (op de correcte manier!) gebruiken is in de praktijk erg belangrijk. Dit omwille van verschillende redenen. In eerste instantie is het zo dat ze ervoor moet zorgen dat je lenzen op een hygiënische en verantwoorde manier gebruikt kunnen worden. Dat is echter niet alles. Daarnaast is het namelijk ook zo dat lenzenvloeistof ervoor moet zorgen dat de lenzen comfortabel in de ogen geplaatst kunnen worden. Wil jij graag nog meer te weten komen over lenzenvloeistof en over hoe belangrijk deze nu precies is? Dat is zonder probleem mogelijk door middel van de informatie hier op deze pagina! 

Wat is lenzenvloeistof precies? 

Lenzenvloeistof is zoals de naam reeds laat vermoeden een speciale vloeistof welke in het leven is geroepen om de lenzen te reinigen en bovendien ook vochtig te houden. Ze moet er dan ook concreet voor zorgen dat de lenzen op een veilige en verantwoorde en comfortabele manier gebruikt kunnen worden. Belangrijk om rekening mee te houden is dat er op de markt heel wat verschillende soorten lenzenvloeistof zijn terug te vinden. Concreet betekent dit dat je een keuze kan maken uit de volgende opties: 

  • Een saline oplossing; 
  • Een dagelijkse cleaner; 
  • Waterstof peroxide; 
  • Een enzymatische reiniger; 

Wanneer je ervoor kiest om één van de bovenstaande lenzenvloeistoffen te gebruiken zal je moeten vaststellen dat er eigenlijk verschillende exemplaren gecombineerd dienen te worden. Dit betekent niet alleen dat je lenzenvloeistof gebruiken minder praktisch wordt, daarnaast vallen ook de uiteindelijke kosten doorgaans wat hoger uit. Mede omwille van deze reden geven heel wat mensen in de praktijk toch vooral de voorkeur aan een alles-in-een-lenzenvloeistof. Dit maakt je lenzen onderhouden echt veel eenvoudiger.

Waarom is lenzenvloeistof gebruiken zo belangrijk? 

Lenzenvloeistof gebruiken zorgt ervoor dat je kan rekenen op verschillende voordelen. Allereerst zorgt deze vloeistof ervoor dat de lenzen grondig schoongemaakt worden. Op deze manier kunnen oogirritaties worden voorkomen. Dat is echter niet alles. Daarnaast zorgt het reinigen van je lenzen met lenzenvloeistof er eveneens voor dat eiwitten en vetten uit de poriën van de lens worden gehaald. Een optimale werking van je lenzen is hierdoor gegarandeerd. Daarnaast zorgt lenzenvloeistof gebruiken er eveneens voor dat je ogen niet zullen uitdrogen. Zo kan je pas echt comfortabel gebruikmaken van je contactlenzen.

Is gewoon water een goede vervanger voor lenzenvloeistof?

Een vaak gestelde vraag van heel wat mensen die lenzenvloeistof moeten kopen is of water een mogelijks interessant alternatief kan zijn. Dat is het echter helemaal niet, integendeel. Water bevat namelijk geen bestanddelen welke de mogelijkheid hebben om je lenzen te desinfecteren. Bovendien is er ook nog het gevaar van mogelijks aanwezige micro-organismen. Deze kunnen zich op de lenzen gaan vastzetten met alle potentiële gevolgen van dien. Moet er dan echt altijd gebruik worden gemaakt van lenzenvloeistof? Nee. Mensen die gebruikmaken van daglenzen hebben uiteraard geen nood aan lenzenvloeistof.