30 mei 2024

Hormoon Geheim

De medische geheimen over hormonen

Alendroninezuur

Het gebruik van alendroninezuur als medicijn wordt gedaan bij botziekten zoals botontkalking. Dit komt vaak voor bij vrouwen na de menopauze (die bijvoorbeeld Utrogestan gebruiken), maar kan ook voorkomen bij mannen. Door het medicijn te gebruiken wordt het mogelijk om het dunner worden van de botten tegen te gaan. Breuken in bijvoorbeeld de wervel kunnen daarmee mogelijk voorkomen worden. Het middel wordt ook ingezet wanneer patiënten langdurig ontstekingsremmers moeten slikken, bijvoorbeeld bij artritis of astma. In alle gevallen is in ieder geval van belang dat het medicijn wel op juiste wijze wordt ingenomen.Wisselwerking tussen alendroninezuur en andere middelen
Om zeker te zijn dat de werking van alendroninezuur op de juiste wijze wordt ervaren, is het belangrijk om kennis te hebben van de wisselwerking met andere middelen. Zo is het bijvoorbeeld van belang om te weten dat het niet samengaat met maagzuurremmers. Ook corticosteroïden, ook wel bekend als ontstekingsremmers, kunnen niet samengaan met alendroninezuur. Pas bovendien op met sommige middelen die worden gebruikt bij de behandeling van reuma of chronische pijnen. In zulke gevallen kan er ook een probleem ontstaan. Houd verder ook goed bij welke andere medicijnen gebruikt worden voor het geval er een probleem ontstaat.

Hoe is alendroninezuur te bewaren
Het bewaren van alendroninezuur is geen probleem. Het middel mag overal worden bewaard en is in principe niet gevoelig voor vocht of licht. Al is het niet aan te raden hier bewust mee te experimenteren. Wel wordt aangeraden om de medicijnen enigszins hoog weg te leggen zodat kinderen er niet naar kunnen reiken. De enige zaak dit verder van belang is om in de gaten te houden is de houdbaarheidsdatum. Wanneer deze voorbij is, dan is het belangrijk om de overgebleven middelen door de apotheker te laten vernietigen. Lees de nodige informatie via Medicijndokter.

De verpakking van alendroninezuur
De verpakking van alendroninezuur kan een doosje zijn met een blisterverpakking van 4, 8 of 12 tabletten. Het kan ook een pillencontainer zijn waarin tot wel 100 tabletten worden gestopt. In dat geval is er een zogenaamde plastic spacer in te vinden. Deze houdt de middelen op hun plaats in de container.